Stres Altında Kalmak Tüp Bebek Başarısını Etkiliyor

STRES ERKELERİ DE ETKİLİYOR

Sağlık Yayın: 07 Aralık 2023 - Perşembe - Güncelleme: 07.12.2023 16:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Hemen hemen her evli çift anne-baba olmayı istese de normal yollardan çocuk sahibi olma konusunda aynı şansı elde edemeyebiliyor. Topum genelinde kısırlık olarak bilinen infertilite ise uzmanlarca bir yıl veya daha uzun süre korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor ve birçok nedeni bulunuyor.


Çocuk sahibi olmanın önündeki en büyük engel olan infertilite, tıbbi, psikolojik, psikiyatrik, sosyal, kültürel ve hatta sınıfsal yönleri bulunan sorunlar yumağı olarak karşımıza çıkıyor. Bu faktörler arasında yer alan psikolojik etkenlerle infertilite arasında ise karşılıklı bir etkileşim bulunuyor. Tüp bebek tedavisinin, psikolojik, sosyal ve ekonomik etkileri olan zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. A. Hamdi Karanfil, tedavi sürecinde stresle doğru ve etkili bir şekilde başa çıkmanın yollarını anlatıyor.

 

İnfertilite en fazla anne adayını etkiliyor
“Hayatta her birey az ya da çok bir stres yaşar. Stres ise kişinin fiziksel ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği bir tepki durumudur. Ancak strese tepki verme şeklimiz, genel huzurumuzun üzerinde bir etki yaratır. Gündelik yaşamda strese neden olabilecek iş hayatı, mali durum, ilişkiler, bir yakının kaybı ve gündelik sorunlar gibi birçok etken vardır” diyen Dr. Karanfil, infertilitenin basit bir jinekolojik rahatsızlık olmayıp özellikle anne adayını biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan son derece olumsuz etkileyen, bunun sonucu olarak da sağlık ve yaşam kalitesini düşüren bir durum olduğunu söylüyor.

Süreç uzadıkça stres de artıyor
İnfertilite sorunu olan kadınların yüksek düzeyde stres ve anksiyete yaşamalarının altında yatan en önemli sebebin infertiliteye bağlı yaşanan; annelik duygusunun, üretkenliğin, benlik saygısının ve genetik devamlılığın kaybı olduğunu anlatan Dr. Karanfil, bu konuda yapılan çalışmalarda stresin infertiliteye nasıl yol açtığı konusunda çeşitli görüşler olduğunu söyleyerek, hamile kalamayıp süreç uzadıkça, stres seviyesinin de hızla yükseldiğini kaydediyor.

Stres erkeleri de etkiliyor
Erkek kısırlığı ve stres arasında da bir bağlantı bulunduğuna değinen Dr. Karanfil, stresin erkeklerde testosteron hormonunu ve sperm üretimini düşürdüğünü ayrıca sertleşme sorunlarına (iktidarsızlık) yol açabildiğini söylüyor.

Gerekirse psikolojik destek alın
Birçok çiftin uzun zaman doğal yollarla bebek sahibi olmaya çalıştıktan sonra başvurdukları tüp bebek tedavisinde genellikle stresin infertiliteyi, infertilitenin ise stresi tetiklediğini söyleyen Dr. Karanfil, “Bu gibi bir kısırdöngü durumunda stresi yönetmek ve mümkün olduğunca ondan uzaklaşacak yoları bulmak gerekir. Bunun için gerekiyorsa bir uzmandan psikolojik destek almak da faydalı olabilir” diyerek tedavi sürecinde stresten kaçınmak için yapılabilecekleri şöyle sıralıyor:
 

  • Tedaviniz için kolay ulaşabileceğiniz, güvendiğiniz bir merkezi seçin. Doktorunuzdan tedavinizin tüm aşamalarında mümkün olduğunca sık bilgi alın
  • Üçüncü şahısların ve kaynağını bilmediğiniz bilgilerin etkisinde kalmayın. Tedavi sürecinizde çevrenizdeki size akıl vermeye kalkan kişilerden uzaklaşın
  • Tedaviniz sizin özelinizdir, meraklı kişilerin sorularını cevaplamak zorunda olmadığınızı unutmayın
  • Duygularınızı bastırmayın, tüm endişelerinizi doktor ve hemşireniz ile çekinmeden paylaşın
  • Stresinizin nedenlerini belirleyin ve olabildiğince bunlardan uzak durmaya çalışın
  • Stres yönetimi konusunda bilgilenin, etkili başa çıkma yollarını öğrenin
  • Rahatlama ve nefes alma tekniklerini uygulayın
  • Kontrol altına alamayacağınız, sizin dışınızda gelişen sorunları kabul edin
  • Güvendiğiniz bir arkadaşınız veya gerekirse bir psikolog ile duygularınızı paylaşın
  • Tedavi dışında kendinize eğlenmek ve rahatlamak için zaman ayırın
  • Aktif olun; sosyalleşin, spor yapın, kitap okuyun, müzik dinleyin
  • Tedavi sonucunu düşünmeden her geçtiğiniz aşamayı başarı olarak kabul edin
  • Tedavinin her aşamasından sonra kendinizi ödüllendirin
  • Çiftlerin birbirlerine olan desteği çok önemlidir. Birbirinizden desteğinizi esirgemeyin
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.