Cumhuriyetimizin 100’ncü Yılını Coşkuyla Kutladık

YAŞASIN CUMHURİYET

Gündem Yayın: 29 Ekim 2023 - Pazar - Güncelleme: 29.10.2023 18:36:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100’ncü yıl dönümü kutlamaları Adana’da da coşkuyla kutlandı.

Adana Valiliği ev sahipliğinde ilk tören Valilik ek hizmet binasında gerçekleşti.

Burada Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, bayram tebriklerini kabul etti. Ardından ise resmigeçit töreni gerçekleşti. Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan törene katılım yoğundu.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk ile Türk Bayrağı figürlü tişörtler giyen vatandaşlar alanı doldurdu. Kimi çocukların asker kıyafetleri giydiği dikkatlerden kaçmadı.

Tören, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in alana gelmesiyle başladı. Vali Köşger, 6. Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, tören aracı üzerinden vatandaşların bayramını kutladı.

Saygı duruşu sonrası İstiklal Marşı okunan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı paylaşıldı.

Vali Köşger burada günün anlam ve önemine vurgu yapan bir konuşma yaptı.

Cumhuriyet'in 100. yılını, kurtuluşa ilham veren Adana'da coşku ve gururla kutlamanın onurunu yaşadıklarını belirten Vali Köşger, “Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını, kurtuluş mücadelemize ilham veren bu güzel alanda coşku ve gurur içinde büyük bir onur ve mutlulukla kutluyoruz. Çünkü bu kent, Cumhuriyetimize ulaşma yolunda önemli kararların alındığı, demokrasinin ilk adımlarının atıldığı, Kurtuluş Savaşı'nın ateşinin yakıldığı bir yerdir. Adana, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük tutkusunun sembolüdür”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlığa, özgürlüğe ve eşitliğe olan inancıyla, yeni bir yol çizdiğini dile getiren Vali Köşger, “İnanıyorum ki bu topraklardan yetişen cesur insanlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bağımsızlığa, özgürlüğe ve eşitliğe olan inancıyla, yeni bir yol çizmişlerdir. İşte bu yol, Türk milletinin bekasının ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda hak ettiği yeri almasının yoludur. Cumhuriyet, bu büyük mücadele sonucunda kanla ve irfanla kurulmuş, ulusal iradenin egemenliği üzerine inşa edilmiş bir değerdir. Cumhuriyet, bize büyük bir millet ve devlet olmanın haklı gururunu yaşatan en büyük eserdir”

Türkiye yüz yılında, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasına sokmayı hedeflenmesi gerektiğini vurgulayan Vali Köşger, “Başarılarımızı sadece bu noktada bırakamayız. Türkiye yüz yılında, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyarak, Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasına sokmayı hedeflemeliyiz. Her şeyin en iyisine layık bir millet olarak, cumhuriyetimizi koruma, yükseltme ve gelecek kuşaklara daha güçlü bir Türkiye bırakma sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz”

Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir vatandaşı, cumhuriyeti koruma ve yaşatma konusundaki kararlılığını sürdürmesi gerektiğini anlatan Vali Köşger, “Unutmayalım ki cumhuriyet, Türkiye'nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve gelişimini sürdürmesinin teminatıdır. Cumhuriyetin değerlerini gelecek nesillere aktarmak, bu değerleri yaşatmak ve yükseltmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir vatandaşı, cumhuriyeti koruma ve yaşatma konusundaki kararlılığını sürdürmelidir”

Cumhuriyetin yeni yüzyılında da birlik ve beraberliğinin sürdürmesi, çeşitliliği zenginlik olarak kabul etmesi gerektiğini dile getiren Vali Köşger, “Ülkemiz zor bir coğrafyada bulunuyor, etrafımızda savaş, kan ve gözyaşı var. Maalesef Bosna'da yaşanan soykırımın izleri hala silinmedi ve Gazze'de yaşanan acılar devam ediyor. Ancak biz, mazlumların yanında olmaya, barışa ve adaleti savunmaya devam ediyoruz. Medeniyetin sadece kendi menfaatleri için kullanıldığı bir dünyada, Türkiye hala mazlumların umudu olmaya devam ediyor. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da birlik ve beraberliğimizi sürdürmeli, çeşitliliğimizi zenginlik olarak kabul etmeliyiz. Milli ve manevi değerlerimize bağlı bireyler olarak tarihi mirasımızı ve kültürel zenginliklerimizi korumalıyız. Bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarında ilerlemeli ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmeliyiz”

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz başta olmak üzere tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, nice yüzyıllara ulaşmamızı temenni ediyorum” diyen Vali Köşger, “Cumhuriyet Bayramı, geçmişimize saygı ve geleceğimize umutla baktığımız bir günü simgeliyor. Bu özel günde, cumhuriyetimizin değerlerini daha da yükseltmeli, gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye bırakmalıyız. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz başta olmak üzere tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, nice yüzyıllara ulaşmamızı temenni ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri gerçekleşti. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından zeybek gösterisi yapıldı. ÇEP öğrencileri tarafından ise halk oyunları gösterisi sunuldu. Programda, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediye verildi. Son olarak ise geçit töreni düzenlendi. Askerleri birlikler, öğrenciler, gaziler önce yürüdü. Askerlerin geçişi esnasında vatandaşlar askerleri alkış yağmuruna tuttu.

Ardından gaziler ve öğrenciler geçit törenindeki yürüyüşlerini gerçekleştirdi. Öğrenciler, müzik aletleri, spor aletleri ve resim aletleriyle birlikte yürüyüşlerini yaptı. Son olarak ise polis araçları, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlar ise askeri araçlar ve atlı polislerin geçişleri gerçekleşti. Askeri araçlar ve atlı polisler vatandaşların büyük beğenisini topladı. Anı ölümsüzleştirmek için vatandaşlar cep telefonlarına sarıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.