8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali Gün Sayıyor
VALİ KÖŞGER: “ADANALI YEMEK İÇİN YAŞIYOR”
8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali tanıtım toplantısının Adana ayağı Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin tanıtım toplantısında konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, “Adana, iftiharla herkesi davet edebildiğimiz bir kent. Hangi etkinlik olursa olsun Adana ismi geçtiği zaman insanlar tereddütsüz katılıyor. Bu aslında Adana’nın gücünü gösteren bir şey” diyerek, Adana’nın coğrafi konumuyla, sanayisiyle, ticaretiyle, bereketli toprakların sunduğu tarımsal imkanlarla, tarihin her döneminde medeniyetlerin göz bebeği bir kent olduğunu vurguladı.
Adana Valiliği ev sahipliğinde 17-20 Ekim 2024 tarihlerinde ‘Kökleriyle Adana’ sloganıyla düzenlenecek Adana’nın köklerinden gelen eşsiz lezzetlerinin sunulacağı 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin tanıtım toplantısına Vali Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana OSB Başkanı Bekir Sütçü, Adana ESOB Başkanı Niyazi Göğer ve çok sayıda protokol üyesi katıldı.
VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER: “ADANALI YEMEK İÇİN YAŞIYOR”
Kadim kent Adana’nın derin bir tarihe ve kültür mirasına sahip olması sebebiyle, ziyaretçilere cazibeyi yaşattığına vurgu yapan Vali Yavuz Selim Köşger, “Binlerce yıldır bünyesinde biriken zenginlik Adana’mızın yemek kültürünün de aslında özünü teşkil ediyor. Bu sebeple medeniyetin derin yoğurduğu bu topraklarda yemek sevgili Adanalılar, tırnak içinde söyleyeyim ‘İnsanların birçoğu yaşamak için yiyor, Adanalılar yemek için yaşıyor’. Bir anlamda Adanalıların yemeğe verdiği kıymetin altını çizmek sebebiyle bunu da vurgulayalım. Adana’mız kendine has lezzet sentezini bugün de zenginleştirmeye devam ederek geçmiş ile bugünü bünyesinde harmanlamayı başarıyor. Bu lezzet teşkilatları da buna vesile oluyor. İşte biz de tam bu yüzden Adana’mızın derin tarihi ve köklü mutfağını tüm dünyaya tanıtmak ve geçmişin birikimiyle bugünümüzü inşa ederken geleceğe doğru sağlam adımlarla ilerleme gayemizi bir kez daha vurgulamak amacıyla bu yıl 8. Düzenleyeceğimiz Lezzet Festivalimizin temasını ana konusunu kökleriyle Adana olarak belirledik” diyerek , ‘Kökleriyle Adana’ temasının rastgele seçilmiş bir şey olmadığını söyledi.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Adana’nın denizi var. Yaylaları var. Birçok doğal güzelliği var. Birçok tarihi eseri var ama Adana’yı marka yapan Adana’nın lezzetleri. Gastronomi. Dünyada da gastronominin bir karşılığı var. İnsanlar birkaç şey için seyahat ediyor. Bunlardan birisi de çeşitli farklı lezzetleri yerinde tatmak” “ şeklinde konuşarak, Adana’nın bu yönde bir cazibesinin olduğuna dikkat çekti.
ZEYDAN KARALAR: “ADANA LAYIKINI BULAMIYORDU”
Eşsiz güzelliğe sahip Adana’nın, deniziyle, ovasıyla, dağıyla, endemik bitkisiyle, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla ve enfes lezzetleriyle özel bir kent olduğunun altını çizen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın tanıtım noktasında hakkını, layıkını bulamadığını iddia etti. Adana’nın her etkinliği eskisinden çok daha muntazam, etkili ve doyurucu yaptığını belirten Başkan Karalar, “Çünkü, Adana hep birlikte artık. Valilerimizin önderliğinde, Adana artık bir bütün oldu. Ben Seyhan Belediye Başkanı olduğum dönemde seçilmişlerle atananlar kavga ediyor, birlik olamıyordu. Bu da Adana’ya yakışmıyor ve yaramıyordu. Ben belediye başkanı olur olmaz dedim ki ‘çatışmaya son çalışmaya başlıyoruz’. Ve ne mutlu ki Sayın Valimizin önderliğinde Adana’yı hak eder yere taşımak noktasında ciddi etkinlikler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“Misafirler, o güzel insanımızın güzel yüreğiyle, o misafirperverliğiyle bir daha gelmek istiyor” diyerek sözlerini sürdüren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Bunu her ilde ve ülkede göremezsiniz. Böyle özel bir kenttir Adana. Dolayısıyla bizim görevimiz bugüne kadar duyulmayan, dönüşmeyen, potansiyelleri ortaya çıkartmak, tanıtmak ve Adana’nın hak ettiği yere taşımak. Onun için Altın Koza’yı, Lezzet Festivali’ni, Portçakal Çiçeği’ni ve karnavalları farklı yapıyoruz. Görüyorsunuz ki her yıl daha güzel oluyor” diye konuştu.
Kentin tarihinin onbin yıllar öncesine dayandığını hatırlatan Başkan Karalar, her kavmin bıraktığı onlarca zenginliğin varlığına dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak Adana’nın gastronomi kenti olduğunu ve bu kentin muhakkak UNESCO’nun ağına katılmak durumunda olduğunu belirten Karalar, “Hemen başvurduk. Listemiz Paris’e gitti. Birinci yıl kabul görmedi. İkinci yıl genel sekreterlik, Türkiye’deki ulusal listeye aldıklarını söylediler. Adana Gastronomi kenti olmuş olan bütün kentlerden UNESCO ağına girmeyi çoktan hak etmiş. Çabamız ve inancımız odur ki muhakkak bir gün yarıtcı şehirler ağına gastronomi kenti olarak gireceğiz” şeklinde konuşarak sinemayla başvurmaları halinde çoktan ağa dahil olabileceklerini kaydetti.
EMRAH KOZAY: “ADAM EKSEN ADAM BİTER”
Dünyanın en bereketli topraklarının üzerine kurulu bir kentte yaşanıldığına dikkat çeken Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, “Adam eksen adam biter” sözünün her halde bu topraklar için söylenmiş olabileceğini iddia etti.
İlk çağlardan itibaren Luvi Krallığı, Hititler, Asurlular, Persler, Helinistik Krallıklar, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çukurova, hep bu tarihsel zenginliğin bir parçası olmuştur. Birbirinden farklı kültürlerin, inançların, anlayışların bir arada yaşadığı bir kenttir Adana” diyerek farklılıkların bu çoğrafyada hoşgörü kültürüyle bir zenginliğe dönüştüğünü ifade etti.
“Her kültürün kendine has lezzetleri, başka kültürlerin lezzetleriyle bu coğrafyada harmanlamış, ortaya eşsiz tatlar çıkmıştır” şeklinde sözlerini sürdüren Başkan Kozay, bu sebeple lezzet denilince akla gelen ilk şehrin her zaman Adana olduğunu kaydetti.
“KEBABIN DA LEZZETİN DE BAŞKENTİ ADANA’DIR”
Adana’nın eşsiz lezzetlerinin festival aracılığıyla bir kez daha Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarından gelecek insanlara tanıtma fırsatı yakalanacağının altını çizen Başkan Kozay, “Adana deyince akla bereketin ardından elbette ki ilk olarak kebap gelir. Bir kez tattıktan sonra bir daha hiç kimsenin vazgeçemeyeceği bir lezzet Adana kebabı. Urfa, Antep gibi farklı isimlerle muadileri çıksa da kebap Adana’nındır. Kebabın da lezzetin de başkenti Adana’dır” diyerek bu gerçekliğin hiçbir zaman değişmeyeceğini söyledi.
Yanında pilav olan kebabın Adana Kebabı olmadığının altını önemle çizen Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, Adanalıya yapılabilecek en büyük kötülük ve hakaretin kebabın yanında pilav ikram etmek olduğunu iddia etti. Kebabın Adanalılar için vazgeçilmez ve aynı zamanda kırmızı çizgi olduğunu kaydeden Kozay, “Dileyen limon sıkıp yer, dileyen yanında şalgam ya da ayran içer ama tek bir gerçek var ki bulgur pilavlı kebap olmaz” diyerek işte bu yüzden kebabın Adana’da yenilebileceğine dikkat çekti.
ZEKİ KIVANÇ: “YEDİKÇE YORULAN, YORULDUKÇA YEMEK YİYEN BİR MEMLEKETİZ”
Festivaller şehri Adana’nın, gastronomi denildiğinde Türkiye’nin en önemli duraklarından biri olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvan da, “Yedikçe yorulan, yoruldukça yemek yiyen bir memleketiz Elhamdülillah” diyerek başladığı konuşmasında Adana’nın mutfak kültürünü dünyaya tanıtma amacıyla düzenlenen 8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin heyecanını hep birlikte paylaşıldığını ifade etti.
Adana mutfağının, sadece damakları değil, gönülleri de fetheden lezzetleriyle şehri bir marka haline getirmeye devam ettiğini belirten Başkan Kıvanç, “Bu festival ise, Adana’nın gastronomi mirası geleceğe taşıyan en önemli etkinliklerden biri. Yerel mutfak değerlerimizi, yetenekli şeflerimizi ve üreticilerimizi uluslararası arenada tanıtmak amacıyla düzenlenen bu festival, gastronomi turizminin gelişimine de büyük katkı sağlıyor” şeklinde konuşarak, festivale davet etti.
Geçen yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelen 923 bini aşkın ziyaretçinin ağırlandığının altını çizen Başkan Zeki Kıvanç, bu yıl daha da büyüyeceğine inandığını söyledi. Festivalin ‘Kökleriyle Adana’ konsepti ile bu yıl “Sürdürülebilir Festival, Sürdürülebilir Gastronomi” temasıyla sadece lezzetleri değil, çevre dostu bir yaklaşımı da ön plana çıkardığına değinen Kıvanç, Adana mutfağının bu zenginliğinin, sadece bugünün değil, yarının da mirası olduğunu söyledi.
Adana’da yemek yemenin ciddiye alındığının da altını çizen Kıvanç, “Misafir ağırlamak ise bir sanattır. Ancak, festivalimizde kebaptan tatlıya, şırdandan bici biciye kadar pek çok lezzetle karşılaşacaksınız. Bir noktada ‘artık daha fazla yiyemem’ diye düşünebilirsiniz. Ama Adana’da böyle bir kelime dağarcığı yoktur! O yüzden diyetlerinizi bir süreliğine askıya alın” diye çağrıda bulunarak festivalden sonra tartıda görülecek birkaç fazla kilodan Adanalılar olarak sorumlu olmadıklarını söyledi.
NİYAZİ GÖĞER: "LEZZET TUTKUNLARI EKİM AYINI SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR"
Adana ESOB Başkanı Niyazi Göğer de, Adana’nın verimli toprakları gibi zengin mutfağıyla da ülkenin ve dünyanın sayılı şehirlerinden biri olduğunu söyledi. “Bundan birkaç yıl öncesine kadar Adana’nın mutfak zenginliği sadece bölgemiz tarafından biliniyordu” şeklinde sözlerini sürdüren Göğer, “Toroslar’ın ötesine geçtiğinizde Adana Mutfağı, sadece kebap ve şalgamla anılıyordu. Uluslararası Lezzet Festivaliyle Adana mutfağının ünü dünyanın dört bir tarafına ulaştı. Hem zengin mutfağımız hem festivalimiz öyle benimsendi ki lezzet tutkunları ekim ayını sabırsızlıkla bekler hale geldi” diyerek festivalin kentin tanıtımının yanı sıra Adana ekonomisine de katkısının büyük olduğunu ifade etti.
8’incisi düzenlenen Adana Uluslararası Lezzet Festivali’nin dünyanın en saygın festivalleri arasındaki yerini aldığını belirten Başkan Göğer, “Bu başarı, Adana’nın tüm dinamiklerinin birlik, beraberlik ve uyum içerisinde hareket etmesinin eseridir” şeklinde konuşarak, lezzet tutkunlarını Adana’ya beklediklerini söyledi.