Uzm. Dr. Polatöz, “Eziyet Yönetmeliği geri çekilsin!”
BU SADECE AİLE HEKİMLERİNE DEĞİL, YURTTAŞLARA DA EZİYET YÖNETMELİĞİDİR
Adana Tabip Odası, Adana Aile Hekimleri Derneği, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası başkan ve üyeleri Adana Tabip Odasında bir araya gelerek Sağlık Bakanı’nın vaad ettiği “Temel sağlık ve koruyucu sağlık önceliğimiz. Hedefimiz güçlü aile hekimliği” sözünü yerine getirmesini isteyerek “Bu yönetmelik adeta aile hekimliği çalışanlarına ve yurttaşlara eziyet etmek için hazırlanmıştır” dediler.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN GÖREVİ SAĞLIĞI KORUMAK OLMALIDIR
CHP Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu’nun da katılarak destek verdiği açıklamayı katılımcı kurumlar adına Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz okudu.
Uzm. Dr. Polatöz, “Sağlık Bakanı göreve başladığı ilk günlerde “Temel sağlık ve koruyucu sağlık önceliğimiz. Hedefimiz güçlü aile hekimliği” diyerek birinci basamağı güçlendireceğini söylemişti. Bunun üzerinden bir ay geçmeden yine aynı Sağlık Bakanı “Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük” diyerek sağlık emekçilerinin tükenmişliğini gördüğünü söylüyordu. Oysa Türk Tabipleri Birliğimiz (TTB) Sağlık Bakanı’nı ziyaret ettiğinde sağlıkta şiddetin önlenmesi yönünden, birinci basamağın güçlendirilmesi ve performans sisteminin olumsuz sonuçlarını ayrıntılarıyla aktarmış, diyalog içinde çalışabileceği belirtilmişti. Ne yazık ki “Benim için öncelik hasta memnuniyetidir” söyleminin bakanlığın asli görüşü olduğunu görüyoruz. Aslında Sağlık Bakanlığı’nın görevi sağlığı korumak olmalıdır.”
YÖNETMELİK ADETA AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞANLARINA EZİYET ETMEK İÇİN HAZIRLANMIŞTIR
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlık sisteminin can damarı olduğunu belirten Başkan Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Ülkemizde sağlık alanında yaşanan pek çok sorunun kaynağında birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarına gereken önemin verilmemesi yatmaktadır. Halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmetine kavuşması, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülebilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek düzenlemeler yapması gereklidir. Eziyet Yönetmeliği niteliğindeki bu taslak ile halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana; yaşanmakta olan sorunların daha da derinleşmesine neden olacaktır. Aylardır üzerinde çalıştıkları bu yönetmelik adeta aile hekimliği çalışanlarına eziyet etmek için hazırlanmıştır. Bu sadece aile hekimliği çalışanlarına değil, yurttaşlara da eziyet yönetmeliğidir.
ŞEHİR HASTANELERİNE HASTA ÜRETME YÖNETMELİĞİ
Yönetmeliğin Şehir Hastanelerine hasta üretme programı haline getirilip, toplumun sağlığını korumaktan ziyade hasta garantisini sağlamayı amaçladığının altını çizen Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Sağlık kurumlarına yaklaşık yılda bir milyar kişinin başvurduğu ülkemizde, sağlık sorunlarının çözümü daha fazla doktora gitmek değildir. Performans sistemi hayata geçsin diye hastalarımızın daha çok doktora başvurması gerçek sağlık hizmeti ihtiyacı olanların hakkından ve vaktinden çalmak onlara eziyet etmektir. Güvencesiz, hekim bağımsızlığını tehdit eden, koruyucu hekimliği öncelemeyen, çalışma barışını bozan, aile sağlığı çalışanlarının haklarını gasp eden eziyet yönetmeliği taslağı derhal geri çekilmelidir. Bu aykırılıklara ve çalışanlara rağmen bu yönetmelik çıkarılamaz, çıkarılsa bile hayata geçirilmesine karşı hukuki ve fiili mücadele yürüteceğimizin bilinmesini isteriz. Sağlık sisteminde yapılacak değişiklikler çalışanların ve sağlık emek-meslek örgütlerinin görüş ve önerileri alınarak hazırlanmalı; toplumun sağlığını koruyan, sağlık çalışanlarının hak kayıplarını ortadan kaldıran değişiklikler olmalıdır. Bu eziyet yönetmeliği taslağı toplum sağlığına katkıda bulunmayacak, sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmeyecektir.”
DENETİMLER EZİYETE VE MOBBİNGE DÖNÜŞTÜ
Başkan Uzm. Dr. Polatöz, “Aile sağlığı merkezinin sayısı hekim başına 2.000 nüfus olacak şekilde artırılmalı, binaları kamu tarafından yapılmalı, malzemeler ve giderler kamu tarafından karşılanmalıdır. Çalışanların hak kayıpları giderilmeli, eziyete ve mobbinge dönüşen denetimlerden, kesintilerden, idari baskılardan vazgeçilmelidir. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına performansa dayalı olmayan emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, yoksulluk sınırının en az iki katı düzeyinde ve izin dönemlerinde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Birinci basamakta yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Sağlık Bakanlığı’na acil çağrımız; hekimlere ve sağlık çalışanlarına maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik değişiklikleri yapmaktan vazgeçmesi, kolay, erişebilir birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimlik uygulamalarını planlamalıdır.” diye konuştu.
Başkan Uzm. Dr. Özden Polatöz, 19 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek ‘Sağlık Mitingi’ne katılmaya tüm sağlık emekçilerini davet etti.