Lezzet Festivali Kapsamında Tarım Zirvesi

ŞAHİN BİLGİÇ, “ADANA, BEREKETLİ TOPRAKLARIYLA TÜRKİYE TARIMININ KALBİ”

Gündem Yayın: 17 Ekim 2024 - Perşembe - Güncelleme: 17.10.2024 15:07:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Google News

EBRU BAYBARA DEMİR, ““ADANA’YI GÖRÜNCE ATATÜRK’Ü ANLADIM”

Adana Lezzet Festivali kapsamında Adana Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Tarım Zirvesi’nin açılış konuşması ile gündeme damga vuran Gastronomi Kahramanı ödülünü alan Ebru Baybara Demir, “Adana’ya gelince Atatürk’ü anladım” dedi.

Bu yıl 8’ncisinin düzenlendiği Adana Lezzet Festivali, Adana tarihinde bir ilke imza atarak festival kapsamında gerçekleştirilen ‘Kökleriyle adana’ başlığı altında Çukurova Tarım Zirvesi gerçekleştirildi. Zirve, Adana Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı burada düşünmesi ve karar veriyor olmasını Adana’yı gördükten sonra neden bu kararı verdiğini ve çiftçilerin neden bu kadar üzerine düştüğünü daha iyi anladığını ifade eden Baybara, “Atatürk, Cumhuriyeti kurduktan sonra İzmir İktisadi Kongresi’nde iki şeye çok güvendiğini söylüyor. Birisi toprak diğeri insan kaynağı. Adana bunu fazlasıyla sunuyor” diye konuştu. Gastronomi Kahramanı Ebru Baybara Demir, Çukurova Tarım Zirvesi’nde tarımın ve gastronominin önemini anlatarak, kadınların tarıma ve gastronomiye katkılarının önemine de dikkat çekti.

 

ATB BAŞKANI ŞAHİN BİLGİÇ, “ADANA, BEREKETLİ TOPRAKLARIYLA TÜRKİYE TARIMININ KALBİ”

 ‘Çukurova Tarım Zirvesi’ öncesi konuşan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’nın sadece mutfağıyla değil, bereketli topraklarıyla da Türkiye tarımının kalbi niteliğinde olduğunu söyledi.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Uluslararası Lezzet Festivali kapsamında düzenlenen ‘Çukurova Tarım Zirvesi’ öncesi konuşan Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Adana’nın sadece mutfağıyla değil, bereketli topraklarıyla da Türkiye tarımının kalbi niteliğinde olduğunu söyledi.

Bu toprakların binlerce yıldır insanlığa besin sağladığını, medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve tarih boyunca tarım ve sanayinin en önemli merkezlerinden biri olduğunu belirten Başkan Bilgiç, “Bizler de bu köklü mirası sürdürme, hatta daha da ileriye taşıma sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.

“ÜRÜNLERİ EN VERİMLİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ”

Günümüz dünyasında tarımın sadece toprağı işlemekle sınırlı bir sektör olmadığının altını çizen Bilgiç, küresel ekonomik dinamiklerle yakından bağlantılı bir hale geldiğini söyledi. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda güvenliği ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemlerin artık hepimizin ortak konusu ve sorumluluğu haline geldiğine vurgu yapan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarımın ekonomimize olan katkısından bahsetmeden geçmek olmaz. Adana, birçok stratejik ürünün üretimiyle hem Türkiye’nin hem de dünya tarımının önemli aktörlerinden birisidir. Ancak, sadece üretmek yetmez; inovatif tarım teknolojileri ve sürdürülebilir yöntemlerle bu ürünleri en verimli şekilde değerlendirmek zorundayız. Böylece hem yerel kalkınmayı desteklemiş oluruz hem de küresel rekabette güçlü bir konum elde ederiz” şeklinde konuşarak Adana’nın üretimden işlemesinden tüketiciye kadar olan tüm aşamalarda başarı göstererek ülkeye marka ürünler kazandırdığını kaydetti.

Adana Ticaret Borsası’nın 1913 yılında kurulduğuna da dikkat çeken Başkan Şahin Bilgiç, “Borsa olarak çiftçimize, sanayicimize ve tüm üyelerimize her anlamda destek olma gayreti içerisindeyiz. Tarımsal üretimi arttırırken aynı zamanda çevreye duyarlı ve sürdürülebilir modeller geliştirmek, hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Bu bağlamda, yerel ekonomiyi güçlendiren, küresel değişimlere ayak uyduran ve geleceği öngören çalışmalar yapmak önceliğimizdir” dedi.

 

ZEYDAN KARALAR, “TEDBİR ALMAZSAK TOPRAKLARIMIZI KAYBEDEBİLİRİZ”

Adana’da tarım zirvesi yapmanın önemine dikkat çeken Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Hızlı tedbir almazsak bu güzel topraklarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız” şeklinde çağrıda bulundu.

“Lezzet Festivali’nin hemen arifesinde, bu lezzetleri tarladan mutfağa taşıyan güzel şehrimizde bunu yapmak heyecanlandırıyor” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Karalar, “Çünkü, Adanalı deyince ya kendisi ya babası ya dedesi muhakkak bir tarlayla, bir pamuk tarlasıyla, bir buğday tarlasıyla veya portakal bahçesiyle ilişkilidir. Yani hepimizin kökü muhakkak çiftçiliğe, tarıma dayanıyor. Ben de naçizane portakal bahçesinde doğan bir kardeşiniz olarak bugün heyecanımı burada itiraf etmek istiyorum” şeklinde konuşarak Adana’nın dünyanın en önemli üç ovasından birisinde iki güzel nehriyle göz bebeği ve dünyanın en güzel karpuzunu, en iyi salçalık biberini, buğdayını ve hangi ürünü ele alırsanız en lezzetlisini yetiştiren kent olduğunu iddia etti.

“TARIM, ARTIK ÇOK ÖNEMLİ HALE GELDİ”

Yöre insanının maharetli elleriyle yemeklere sevgilerini kattığını ifade eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Bunun yanında lezzetli malzemenin de olması gerekir. İşte Adana bu. Dolayısıyla tarımın artık dünyada çok önemli hale geldiği bir sonraki süreçte daha önemli hale geleceği bu ortamda bu zirve hem çok anlamlı hem çok faydalı” diyerek, yurtdışından gelerek katkı sunan katılımcılara teşekkürlerini iletti.

“DÜNYA CİDDİ TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA”

Küresel ısınmaya da dikkat çeken Başkan Karalar, gelecekte birçok toprağın ekilemez hale geleceğini söyledi. Dünyanın çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığının önemini vurgulayan Başkan Karalar, “Doğa, vahşice davrandığımızın intikamını alıyor. Çok hızlı tedbir almazsak bu güzel topraklarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız. Ne kadar çok verimli toprağın varsa o kadar önem arz ediyor. Çok uzak değil, belki yirmi yıl, belki otuz yıl sonra en değerli şey dünyada nüfusun artışıyla gıdanın daha çok ihtiyaç duyulacağı o süreçte en çok önemli olacak verimli topraktır. Buna hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Biz de hem çiftçinin yanında hem Adana’da önemli değerlerin önemli ürünlerin değerlendirilmesi noktasında katkı koyan bir belediyeyiz” şeklinde konuşarak üretilen her değer heba edilmezse ülkenin ekonomisine katkı koyacağını belirtti.

“SIRA DIŞI BELEDİYECİLİK YAPIYORUZ”

Çiftçinin ürettiği her ürünün değerlendirilebilir duruma gelmesi gerektiğine de değinen Başkan Karalar, “Toprakta veya ağaçta kalmamalı, çürümemeli. Dolayısıyla bunun önlemini almak hepimizin görevi. Biz sıra dışı bir belediyecilik yapıyoruz. Eğer narenciyede bir Akdeniz sineği tehlikesi varsa hemen orada çiftçilerle birlikte onu bertaraf etmeye çalışıyoruz. Gerekirse eleman desteği veya ilaç desteği veriyoruz. Çünkü, heba olan her ürün milli gelirimizden kaybolan bir parçadır” diye konuştu.

“ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇ BAŞLADI”

Belediye olarak İmamoğlu’na fıstık işleme tesisi kurduklarını, aynısından Yüreğir’e de kuracaklarını hatırlatan Başkan Karalar, “Dört milyona yakın çilek fidesi dağıttık. Domates fidesi, badem ceviz fidanı, lavanta fidesi dağıttık. Bu, köylüyü kendi yetiştirebilir, ürünü satabilir ve köyden şehre göç etmesini engellemekle ilgili bir girişim. Şimdi görüyoruz ki köylerde nüfus artıyor. Yani bizim işlemlerle şehirden köye yavaş yavaş tersine göçün başladığını görüyoruz. Bu bizi ziyadesiyle mutlu ediyor” şeklinde konuşarak toprağın korunması noktasında üstlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

 

VALİ YAVUZ SELİM KÖŞGER, “ALLAH ÇUKUROVA’YA VERDİKÇE VERMİŞ”

Çukurova’nın Türkiye’nin en önemli ovalarından birisi olduğunun altını çizen Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Allah buraya verdikçe vermiş. İklimi, suyu, toprağı ve çalışkan insanlar da vermiş” diyerek bölgenin ülke için önemini vurguladı.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Cumhuriyet’in henüz kurulmadığı 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi’nden bahsederek konuşmasına başlayan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Kurulacak ülkenin iktisadi vizyonunu öngörmek üzere yapılan bir toplantı. ‘Ülkenin her tarafından üretilen mamul maddeler getirilsin, orada sergilensin’ diye bir talimat var. İzmir Fuarı’nın başlangıcını da aslında o teşkil etmiş.  Daha sonra İzmir’de bir sergide aslında onun devamının Adana’da tesiri ve ülkeye yansıması olarak devam ettirildiğini de gördüm. Adana’da tarımsal mekanizasyonun başlamasıyla ilgili oraya çok az ürün getirilebilmiş. Ülke o kadar ekonomik sıkıntı içinde ki. Sanayi mamulü çok az. Zirai ürünle de çok kısıtlı şeklinde konuşarak Adana’nın şimdi çok fazla ürün çeşitliliğine sahip olduğunu ifade etti.

KÖŞGER: “VİZYONUMUZ TOPRAKTAN ÇATAL’A”

Gastronomi Kahramanı ödülüne alan dünyadaki 7 kişiden biri olan Ebru Barbara Demir’i de tebrik eden Vali Köşger, “Ülke olarak vizyonumuz ‘Topraktan çatala’. Gıda güvenliği topraktan çatala kadar devam eden bir şey.  Dolayısıyla tarımsal üretim gıda arzının güvenli olması, hem sağlıklı gıda hem de erişilebilir gıda anlamında çok önemli. Tarım o anlamda çok ciddi önem arz ediyor. Tarım olmadan hiçbir şey olmaz. Yani en temel ihtiyaç. Beslenmek en temel ihtiyaç. Güvenli gıdayı üretebilmek, güvenli gıdaya herkesin erişebilmesini sağlamak çok önemli. Çukurova Türkiye’nin önemli ovalarından. Berdan, Seyhan ve Ceyhan gibi üç nehri barındırıyor. Dolayısıyla Çukurova Türkiye’nin en önemli ovalarından birisi. Allah buraya verdikçe vermiş. İklimi vermiş, suyu vermiş, toprağı vermiş, çalışkan insanlar da vermiş. Vizyonu, misyonu da vermiş, ufku da vermiş. Burada tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak bir şekilde kapasitesi olan bir potansiyeli olan bir imkana sahibiz. Burada güvenli gıdayı erişebilir gıdayı konuşmamız lamı. Sonrasında elbette ki Adana’nın bu verimli ovasından çıkan her türlü ürünü sevgimizi katarak sihirli ellerimizle dokunarak lezzet şölenlerine dönüştürüyoruz. Adana Lezzet Festivali de bundan doğuyor” şeklinde konuşarak önce tarımın güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Zirve yerli ve yabancı konuşmacıların katıldığı oturumlarla devam etti

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.